Såhär kan en Symester helg se ut:FREDAG

Carolina och Ulrika träffas på hotellet i Kungens Kurva och fixar i ordning allt i lokalerna. Vi fixar bord, stolar och  skarvsladdar, skärmattor, rullknivar, strykbrädor och massa annat. Vi dubbelkollar så att all mat och fika är beställd och att rummen är bokade. Nu är det nära, det pirrar i magen. Vi åker hem och försöker sova några timmar.


LÖRDAG

Äntligen!

Vi är uppe tidigt, innan 06.00. Möts upp på hotellet och hive five:ar med Ayda som är hotell värdinnan och är störtskön. Vi kollar det sista med Ayda så att allt ska vara klart när deltagarna dyker upp vid 10. Sen iväg till Stoff och Stil där vi ska ha ett tidigt vip-event innan butiken öppnar för övriga kunder. Carolina och Ulrika förbereder i butiken (där de jobbar tillsammans varannan helg, där idén Symester Deluxe föddes). Deltagare börjar samlas utanför entrén och vi skyndar oss att fixa en frukost- och fikabuffé. Dörrarna öppnas och vi skrattar, shoppar och fikar ihop. Alla får med sig en goodiebag och deltar i ett lotteri om ett presentkort. Stämningen är familjär och många skaffar redan nu nya bekantskaper och några har träffats på föregående Symester-helg.


Sen bär det av till hotellet som bara ligger några hundra meter från Stoff och Stil. Alla välkomnas och väljer en sittplats och installerar sina maskiner och börjar genast jobba. Några går till tillskärar rummet för att skära till sina tyger andra stämmas och syr.


Emma från Memba design välkomnar alla in till sin pop up butik där hon även bjuder på en generös goodiebag. Butiken är öppen hela helgen för Emma har förenat nytta med nöje och är med oss och att hela helgen och passar på att sy. Ulrika här glömt blå sytråd och muttrar lite åt sitt misstag men det tar inte många sekunder innan grannen lånar ut tråd och samtidigt frågar någon om det finns en dragkedja över i någons packning för hen har glömt sin.


Plötsligt ropar Carolina att “nu är det lunch”.

Vi blir serverade cesar sallad i hotellets restaurang! Läcker kyckling på en bädd av krispiga roman salladsblad. Hotellet snålar inte på parmesanost :-) Köket fixar något åt vegetarianerna. Allt är till belåtenhet. Vi passar samtidigt på att checka in på våra rum. En del har redan checkat in på fredagen, någon har rest ända från Umeå med flyg och någon har passat på lyxa till det med en extra hotellnatt för att få extra egentid. Några har träffats i hotellbaren kvällen innan och skålat med bubbel och delat sömnadstips med varandra.  Det brukar vara poppis att komma kvällen innan och vi brukar kunna ordna bra pris för dom som vill sova över på hotellet.


Carolina och ett gäng bestämmer sig efter lunchen för att gå över gatan till Ohlssons tyger för att fylla på sina förråd av tyger. Vi har nämligen fått rabatt och kommer tillbaka med välfyllda kassar.

Nu är några redan klara med sitt första projekt. Dom fotar sina alster framför vår fotovägg och delar på Instagram och i vår facebook-grupp. Vi ordnar nämligen en tävling varje Syhelg där man kan kan vinna fina priser i olika kategorier bland annat: bästa sömnaden, mest sprättade, roligaste foto. Carolina och Ulrika gillar spex, och sitter i juryn för tävlingen.


På eftermiddagen är det fika och samtidigt kommer vår sömnadsexpert Marianne på besök och denna gång visar hon hur man syr i ett dolt blixtlås och hur man syr i ett foder i en vändsydd jacka. Hon stannar sen och svarar på frågor som deltagarna har. Det blir sen dax för middag. Känns som vi inte gör annat än äta. Men kan du tänka dig något lyxigare än att få syssla med sin hobby hela dagarna och halva natten och däremellan bli serverad mat och fika med andra trevliga sytokar? 

Några beställer in vin till middagen med de flesta stannar inte länge utan är ivriga att komma tillbaka till sin symaskin!


Det sprättas, pratas, skrattas. De flesta syr nya kläder men lapptäcken, babynest och väskor tillverkas också. En jacka får en dragkedja en byxa blir fållas, någon svär och sprättar.

Senare bjuds det in till filmvisning och popcorn i hotellets biograf. Vi tittar på en film som många sett förut och passar på att sprätta, virka och sy för hand. Men hur går det till i en mörk biosalong undrar du säkert? Svaret är pannlampor. De flesta har dock valt att skippa filmen för att utnyttja tiden att sy. Vi sitter och syr och småpratar till långt in på småtimmarna. Carolina hinner klart att sy en tvådelad outfit och Ulrika wondertape:ar sin byxa med revärer. Carolina och Ulrika ser till att lokalerna blir ordentligt låsta och larmade vid 03.17. 


SÖNDAG

Frukost buffén är enorm! Frukosten serveras fram till 11 men vi är har plockat på oss äggröra, bacon, våfflor och yoghurt redan kl 07.00 och då har vi redan simmat några längder i hotellets pool. Kanske för att vi behövde vakna till ordentligt efter nattens sömnad. 😁 2 deltagare passar även på att träna på hotellets gym innan frullen. Så hurtigt!


Ett bord med fyra deltagare är redan i full gång när vi kommer upp till sysalen. En grupp står vid tillskärarbordet och hjälper någon med ett mönster som behöver justeras för att passa.

En reporter kommer på besök och tappar hakan när han ser vilken frenetisk energi alla jobbar med och vilken underbar stämning vi har. Han är i fullkomlig chock då han trodde han skulle komma till ett gäng grå tanter som satt och stickade och drack kaffe. Reportern undrade också om alla vi kände varandra för stämningen var så öppen och familjär mellan alla deltagare. Att någon som jobbat som reporter i 30 år blir så betagen gör Ulrika och Carolina både stolta och generade. Reportern har med sig en fotograf och han passar på att fånga alla möjliga sy-moments. 


Massören Caroline kommer förbi runt 10 tiden och ska massera stela nackar och ömma ryggar mot självkostnadspris. Alla blir helt lyriska och hon blir uppbokad direkt. Tiden går snabbt nu och helt plötsligt kommer Ayda inrusandes och säger att lunchen är serverad! I loungen serveras läckerheter från det italienska köket! Det är både kallskurna skinkor av alla dess slag, cheesecake, våfflor - sött som möter salt i en läcker buffé!


Nu är det slutspurt om man vill vara med och tävla i fototävlingen! Symaskinerna går som på räls och ångstrykjärnet används flitigt. Några poserar framför fotoväggen och visar sina kreationer. Ulrika och Carolina går iväg för att ha jurymöte. Vilka ska vinna tävlingen?


Familj och vänner besöker oss under eftermiddagens dropin. De är så imponerade av våra kreationer! Vi dricker kaffe och pratar med nya bekantskaper. Helt plötsligt ropar Ulrika: Nu är det prisutdelning! Juryn har ett resultat! Någon vinner för bästa nybörjare, någon vinner för längst resväg. Sy relaterade priser delas ut och några vinner den 3D printade symester pokalen!


Vi fortsätter sedan sy dom sista timmarna och packar sedan ihop våra saker. Några har bilen parkerad utanför och packar ut sina saker och några blir hämtade av sina familjer. De som ska med tåget beställer en taxi. Ulrika och Carolina städar ihop det sista och ser till att ingen glömt något. Nu har alla gått hem och det som endast finns kvar nu är - sy ludd.


MÅNDAG… TOMT.

Planeringen började flera månader innan. Uppdatera hemsidan, skicka nyhetsmail, boka hotell, beställa mat, ordna fika, fixa vip-event, goodiebags möten möten möten…

Nu är det över. Det är så tomt. Men det tar inte många dagar förrän vi är igång och planerar nästa Symester!


info@symester.se   

Copyright @ All Rights Reserved